Bel naar:
+316 34 23 65 95Mail naar:
r.engels@hhs.nlDe kracht van samenwerking
Bij WE-IT geloven we in de kracht van samenwerking, daarom zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe partners en innovatieve scholingsinitiatieven gericht op IT-banen. De vele voordelen van partnerschap zijn:
Toegang tot subsidiefondsen.
Directe toegang tot getalenteerde (young) professionals uit diverse IT scholingstrajecten.
Ondersteuning bij HR/capaciteitsvraagstukken met betrekking tot digitalisering en IT, inclusief hulp bij het ontwikkelen van eventuele eigen scholingstrajecten.
Toetreding tot een netwerk waar vakkennis en praktijkervaring gedeeld worden over human capital, arbeidsmarkt, digitalisering en IT.
Besparing in tijd en capaciteit. De Haagse Hogeschool, als penvoerder van WE-IT, verzorgt de coördinatie, administratie en financiële verantwoording van subsidies namens alle partners.
Het stuur in handen: de co-financierende partners bepalen samen de koers van WE-IT.
Bijeenkomsten waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten.
Aansluiting op een landelijk netwerk.
Voor meer informatie over ons partnerschap, neem vrijblijvend contact op met ons.
Bel naar:
+316 34 23 65 95Mail naar:
r.engels@hhs.nlIn opdracht van IT Verband Zuid-Holland is het lectoraat ‘Cyber Security and Safety’ van De Haagse Hogeschool onlangs een cybersecurity-onderzoek voor het mkb gestart. Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de (toekomstige) behoefte aan IT- en cybersecurityvaardigheden bij het mkb in Zuid-Holland. En hoe het IT/cyber-beroepsonderwijs beter op deze behoefte kan aansluiten.
Onderzoek naar cybersecuritybehoeften in het mkb
Het mkb is in toenemende mate afhankelijk van digitale systemen. Deze systemen ondervinden steeds meer last van dreigingen, zoals hacking, phishing en ransomware. En dit veroorzaakt schade. Veel mkb-bedrijven hebben niet genoeg kennis over cybersecurity om zich goed te beschermen tegen dreigingen en kunnen moeilijk cybersecurityprofessionals op de arbeidsmarkt vinden. Daarom moeten zij zelf hun deskundigheid in de cybersecurity ontwikkelen in combinatie met de vaardigheid om externe expertises doelgericht in te zetten.
Doel van het onderzoek
Het project is gericht op het bieden van inzicht in de benodigde deskundigheid van cybersecurityprofessionals in het mkb, de taken die deze professionals moeten uitvoeren en de compententies die daarvoor nodig zijn. Daarnaast wordt het huidige aanbod van cybersecuritycursussen en -opleidingen geïnventariseerd. Dit helpt om vast te stellen in hoeverre deze opleidingen aansluiten bij de behoeften van mkb-organisaties en waar eventuele ‘witte vlekken’ zijn.
Impact onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot het ontwikkelen van competentieprofielen voor mkb-organisaties en het opstellen van een overzicht van relevante opleidingen en cursussen. Ook zal in het onderzoek aanbevelingen worden gedaan voor nieuwe opleidingen en cursussen die beter aansluiten op de praktijkbehoeften van het mkb. Dit biedt niet alleen kansen voor bedrijven om hun medewerkers beter op te leiden, maar helpt ook opleidingsinstellingen om hun aanbod beter af te stemmen op de markt.
Betrokken partijen
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Emiel Kerpershoek en Marcel Spruit van het Lectoraat Cyber Security and Safety van De Haagse Hogeschool in samenwerking met het Platform voor Informatiebeveiliging (PvIB), de beroepsvereniging van cybersecurityprofessionals. Studenten van de opleiding HBO-ICT worden eveneens betrokken bij het project. Het onderzoek loopt tot november 2026.
Dit onderzoek heeft impact bij het versterken van de digitale weerbaarheid in Zuid-Holland en het verbeteren van de samenwerking tussen het IT-onderwijs en het mkb.
Over ITVZH
IT Verband Zuid-Holland draagt bij aan het blijvend ontwikkelen van IT talent voor het mkb in Zuid-Holland. Met steun van het Nationaal Groeifonds bundelen WE-IT, IT Campus Rotterdam, de Dutch Innovation Factory en Security Delta (HSD) hun krachten om onderwijs- en trainingsprogramma's te versterken, onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te intensiveren en samenwerking tussen mkb en opleiders te stimuleren. Met als uiteindelijk doel: het tekort aan IT talent in het midden- en kleinbedrijf terug te dringen.
Halverwege 2023 ontving het IT Verband Zuid-Holland vanuit het Groeifonds 7,1 miljoen subsidie om het tekort aan IT (security) talent in het mkb terug te dringen. Het samenwerkingsverband voert met deze subsidie gedurende vier jaar een programma van € 17 miljoen uit. Het eerste jaar hebben WE-IT, IT Campus Rotterdam, The Dutch Innovation Factory en Security Delta zich volop ingezet om met trainingsprogramma’s, onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en samenwerking tussen mkb & onderwijsinstellingen aan deze doelstelling te werken. Met resultaat.
Er is onder andere gewerkt aan het versterken van de in-, door- en uitstroom van het IT-beroepsonderwijs naar het mkb. En ook door IT en cybersecurity bij- en omscholing te bieden aan werkenden en werkzoekenden. Daarnaast is het plan om in samenwerking met het mkb oplossingen te ontwikkelen voor veel voorkomende knelpunten, zoals een gebrek aan inwerkcapaciteit, en meer samen op te trekken zoals met de cyberweerbaarheidscentra wordt gedaan.
Highlights activiteiten en resultaten 1e jaar
Hieronder een aantal highlights van de activiteiten en resultaten die we in deze periode gerealiseerd hebben.
Bijna alle gestelde doelen in het eerste projectjaar (per 1 juli 2024) zijn ruim gehaald, waaronder:
1.070 mkb-werkgevers bereikt
1.640 werknemers geholpen
3.010 hbo- en mbo-studenten bereikt
1.178 scholieren bereikt
Er is synergie gerealiseerd in de samenwerking en kennisuitwisseling tussen de vier programmapartners. Dat gebeurt op verschillende manieren; van het over en weer uitwisselen van succesvolle aanpakken tot en met het vinden van een gastdocent in het netwerk van de partners. Ook is de governance ingericht en actief; met een stuurgroep en adviesraad. De feedback van de ondernemers en stakeholders in deze adviesraad is van grote waarde voor het samenwerkingsverband.
Opening van Cybersecurity Living Lab in de Dutch Innovation Factory, waar studenten uit het mbo, hbo en universiteit samenwerken met bedrijven om te leren hoe zij met cybersecuritydreiging om kunnen gaan.
Onderzoek gestart naar benodigde IT-vaardigheden van mkb’ers geleid door 3 lectoren van de Haagse Hogeschool.
Organisatie van bijeenkomsten, activiteiten, challenges:
Kennissessie ‘Incident Response Plan voor mkb-ondernemers uit de Tuinbouwsector georganiseerd door Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.
Hackathon in Rotterdam: Jong talent helpt ondernemers naar online succes
Lancering van een ethische hackers game voor middelbare scholieren die in de klas gespeeld kan worden. Met als doel: online veiligheid & bewustzijn onder jongeren te vergroten en hun interesse te wekken voor het IT/cybersecurity-werkveld
‘Gen-Z in IT’ bijeenkomst, waar mkb-ondernemers meegenomen werden in hoe je als organisatie deze nieuwe generatie optimaal in kunt zetten.
4e editie van Hack010: studenten en ethische hackers testen de beveiliging van de gemeente Rotterdam
Challenge voor middelbare scholieren en mbo/hbo studenten om IT/techniek in te zetten voor de ontwikkeling van een Smart Teddy voor mensen met een beperking.
Nationaal Groeifonds
Het kabinet heeft 123 miljoen euro uitgetrokken om bestaande samenwerkingsverbanden een stap verder te brengen. De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Hiermee wil het kabinet het personeelstekort in techniek en ICT aanpakken zodat Nederland vol kan blijven inzetten op de energie- en digitale transitie. De samenwerkingsverbanden verbinden het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven, want het is belangrijk dat we de jongeren zo opleiden dat zij de juiste vaardigheden hebben voor de regionale arbeidsmarkt. De medewerkers van het regionale bedrijfsleven moeten daarnaast blijvend inzetbaar zijn door om- en bijscholing. Ook wordt de innovatiekracht van het mkb gestimuleerd. IT verband Zuid-Holland is 1 van de 15 initiatieven die vanuit deze subsidie ondersteund worden.
Met trots en enthousiasme delen we een geweldige mijlpaal: samen hebben we maar liefst 2.030 mensen de kans gegeven om hun IT-carrière te starten! Dit is allemaal mogelijk gemaakt dankzij de onmisbare steun van onze fantastische WE-IT partners.
Samen openen we deuren naar nieuwe kansen in IT, bieden we mensen een toekomst vol mogelijkheden in de IT en bouwen we aan een inclusievere, sterkere digitale wereld.
Onze WE-IT scholingspartners zijn zeer divers en bieden waardevolle oplossingen voor het bij- of omscholen naar IT-banen. Er worden korte trainingen van 6 weken geboden, maar ook uitgebreide programma's van 4 jaar. Er is voor ieder wat wils, ongeacht het opleidingsniveau. Elke opleider heeft zijn eigen specialiteit en expertise.
Bedrijven geven aan niet te kunnen groeien door tekort aan ICT-personeel Covid-19 heeft tot gevolg gehad dat in een aantal sectoren mensen hun baan zijn verloren. Uit recente cijfers blijkt dat dit voor de arbeidsmarkt ICT zeker niet het geval is. Door de enorme vraag op onze digitale infrastructuur zijn de afgelopen jaren meer ICT-banen
Werkgevers komen maar moeilijk aan talent, terwijl de groep mensen die aan de kant staat, nauwelijks kleiner wordt. Het demissionair kabinet kan dit probleem niet voor zich uit schuiven, schrijven Rutger Groot Wassink, Carine Bloemhoff, Marjolein ten Hoonte, Bernard ter Haar en Erik Dannenberg in een opiniebijdrage.
Om het tekort aan IT’ers in het MKB terug te dringen en obstakels op de regionale arbeidsmarkt aan te pakken, heeft het IT Verband Zuid-Holland een subsidie van € 7,1 miljoen als co-financiering ontvangen.